Chakraobalanser i kroppen påverkar dig

chakrasystemet i kroppen
Chakrasystem

Chakra betyder hjul på sanskrit. Människan är inte bara av den fysiska kroppen utan även av ett energisystem. Energisystemet innehåller bland annat våra chakran som är placerade genom hela kroppen. Vi har 7 stora chakran lodrät genom hela kroppen.

I Chakrorna flödar det energi ut till hela kroppen och om något chakra är i obalans så påverkar det kroppen som sen påverkar det mentala psykiska sinnet. Man kan föreställa sig att chakrat är ett hjul som snurrar där ljus/energi snurrar för att få det i balans. om det snurrar för sakta så blir energin låg och om det snurrar för snabbt så blir energin för hög och det är då det uppstår obalanser, spänningar och blockeringar. När alla chakror är i balans så mår kropp och psyket bra. Det första chakrat vid perineum/underlivet som kallas rotchakra och det 7:e chakrat på toppen av huvudet som kallas kronchakrat.

Varje chakra har sin färg, sin frekvens, men även ett ljud. Det finns många meditationer där man fokuserar på chakrats färg eller ljudmeditationer där man ljudar till varje chakra och det är ett sätt att balansera chakrat. Yoga och kroppslig stretching, massage samt healing är också ett sätt att balansera sina chakran.  Man ska absolut inte hålla på att mentalt stänga och öppna sina chakran utan man ska hela tiden sträva efter att dom ska vara i balans.

Det har jag även fått till mig av egen erfarenhet då jag bara känt obehag i kroppen när man tex gjort en meditation där man manipulerar sina chakran med att öppna och stänga för då hamnar kroppen i obalans. Balansera hellre dina chakran för att nå det optimala tillståndet av harmoni och upplysning.

1.BASCHAKRA Eller ROTCHAKRA ,Mooladhara Färg Röd , mantraljud Lang,  element JORD Lokaliserat i perineum/underlivet, våra ben är en förlängning  av rotchakrat till jorden. Är det i balans så är vi i vår fulla kraft trygga, grundtrygghet, säkerhet, Fysisk energi, Livsenergi, Livsvilja, sexualitet, utrensning och inflöde av jordenergi. Förknippat med urinblåsan, tunntarm och njurar.

  •  Ett överaktivt rotchakra kan ge hett temperament, översexualitet, otålighet, ilska, stress, överaktivitet, överbelastning samt utmattning. Ett underaktivt rotchakra kan ge oss mindre kraft, oförmåga att ta tag i saker och göra förändringar, lägre sexualdrift och depression.
  • Bra mat är protein, röd mat samt vara ute i naturen för jordning.

2.NAVELCHAKRAT -Swadhisthtana Färg orange, Mantraljud Vang. Element vatten. Chakrat finns ca 3 cm nedanför naveln och inåt, i slutet av svanskotan. relaterade organ livmodern, äggstockar, testiklar, prostata och tjocktarm. Navelcharkrat står för Kreativitet, kärlek, sexualitet, känslor, balans, mod, glädje, integrering av det medvetna och det medvetna.

  • Ett underaktivt navelchakra- avhållsamhet från all njutning, impotens , besvär med äggstockar och testiklar, beroende av andra människor. Ett överaktivt navelchakra- överdrift i njutning och frosseri. Självkritik och inre osäkerhet.

3. Solarplexus -Manipura Färg Gul, Mantraljud Rang, Element eld, finns mellan bröstbenets spets och naveln. Påverkar lungor, binjurar, leder, hud, tjocktarm. Står för kraft, känslor, intuitiv visdom, livsenergi, bearbetning av signaler från omgivningen, jaget, Koordination av meddelanden från hjärnan till övriga kroppen.

  • Underaktivitet av solarplexuschakra- undertryckande av jaget, oviktig ,dålig självkänsla, oro, svaghet, brist på energi, passiv och att inte ha kontroll, Överaktivt chakra- maktgalen, aggressiv, kritik av andra människor, kontroll, känslomässiga problem, att allt ska vara perfekt.

4.Hjärtchakra-Anahatha Färg grönt, rosa och guld , mantraljud Yang, element Luft. område Bröstet och hjärtat. Påverkar gallblåsan, hjärtat, levern, lungor, muskler, senor och ledband. universell kärlek, frid, harmoni, medkänsla, generositet, balans mellan det kvinnliga och manliga, sanning, ärlighet.

  • Underaktivt hjärtchakra- kyla, brist på empati, brist på tillit, kärlekslös. Överaktivt hjärtchakra bundenhet, häftiga känslor, ägande, svårt att släppa dåliga relationer och tillstånd.

5.Halschakra-Vishuddhi Färg Turkosblå, ljusblå, Mantraljud Hang. område hals. Påverkar sköldkörteln, käken, nacke och ryggrad, bukspottkörteln, lungor, tänder, tunga, hals. kommunikation, lyssnande, kreativitet, intuitiva, telepati, Samvetets röst, klärvoajans, viljekraft, När detta chakra är i balans kan man med enkelhet uttrycka det man känner och tänker, och man vågar ta för sig i livet. Att leva sin sanning och vara den man är. Man är även en god lyssnare och inkännande. Att sjunga är ett bra sätt att balansera halschakrat.

  • Underaktivt halschakra tillbakadragande, tystlåten, svårt att uttrycka sig själv. vågar inte ta för sig av livet, svårt att sätta gränser. Ett överaktivt halschakra  ofta högljudd och bullrig, låter ingen annan komma till tals, lyssnar inte, överdrivet kritisk till andra människor.

6.Pannchakra-Agnya Färg indigoblå, mantraljud Aum. Element ljus, område mellan ögonbrynen. Påverkar hjärnan, hypofysen, cirkulationen, tallkottkörteln och ögon. Center där polära medvetandet synkroniseras, essentiellt för intelligens och medvetenhet, Insikt, förståelse, kosmisk medvetenhet, telepati, samspel mellan förnuft och psyket, inre rösten, kreativitet, visioner, klarsyn och mål.

Underaktivt flöde kall personlighet, svårt att förstå den andliga världen,  svårt att känna empati för andra människor, och ha svårt att känna intuition, svårt att lyssna inåt och att följa sin inre vägledning.  Överaktivt flöde, Tungsinne, perfektionist, hallucinationer, förvirring, svårt att fatta beslut.

7. kronchakrat -Sahasrara Färg Violett och vitt, mantraljud “Ogum Sathyam om”.  Område hjässan (fontanellen). Element Oneness. Område hjärnan. Kosmiskt medvetande, högre energier, Gudsmedvetande, helande, transformation, integrering, Andlig kärlek, intuition, insikter och förståelse.

  • Underaktivt flöde Ingen kontakt med universum, meningslöshet, vilsen, rädsla. Överaktivitet fanatism, begränsningar och koncentrationsproblem.
Dessa mantraljud kan man mantra 3 till 7 gånger eller fler för varje chakra om man vill balansera dom.

 

 

Lämna ett svar

Till startsidan